Terug

Wat is de functie van het woord 'Aan' in journaalposten?

Bert Zandbergen

 

Ik (een boekhoudkundige leek) heb gelezen dat dit wordt gebruikt voor het markeren van regels die betrekking hebben op een te crediteren rekening. Omdat het bedrag dan in een andere kolom staat lijkt het mij voldoende duidelijk om een extra markering overbodig te maken. Bovendien komt het bedrag ten laste van die rekening, dus 'Van' of 'Af' lijkt mij dan meer op z'n plaats.


3 Antwoorden

Antwoord van AlexAndré Finance

Beste heer Zandbergen,

 

Een journaalpost wordt altijd van de ene rekening aan de andere rekening gedaan. Wanneer je via een journaalpost bijvoorbeeld een verkoopfactuur afboekt, boek je het van de debiteuren (maar dan credit) naar (lees: aan) de omzetrekening

 

Mvg,

 

Alexandré Finance


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Bert van Zandbergen,

 

De betekenis van het woordje "Aan" is afkomstig uit het verleden, het tijdperk van voor de computer.

Vroeger werd alles via papier gedaan en zorgde het woordje "Aan" voor extra duidelijkheidin de kolom "Omschrijving" in het "Journaal"

Een journaal heeft de volgende kolommen:

Datum Omschrijving Bedrag Debet Bedrag Credit

De kolom "Omschrijving was altijd erg breed waardoor het overzicht er niet in 1 oogopslag was.

 

Bij de rekening waarvoor het woordje "Aan" staat gaat niet altijd het bedrag af. Als een rekening van schuld (b.v. Crediteuren) wordt gecrediteerd (dus het woordje "Aan") dan gaat het bedrag er niet vanaf maar komt het erbij.

 

mvg 

 

C. MerryAntwoord van DiMa Service

"Aan" betekend altijd een credit boeking. Ik gebruik het nog vaak als ik de boeking moet opschrijven, bijvoorbeeld 4900 (telefoonkosten) a/ 1600 (crediteuren), zo is het voor iedereen duidelijk wat er bedoeld wordt. In dit geval wordt er een bedrag debet op 4900 geboekt en credit op 1600.

 

In de balans betekent credit altijf af, in de wins en verlies betekent het altijd bij.