De belastingvoordelen voor een bv op een rij

Naast het feit dat je met een BV ook beperk(ter) aansprakelijk bent met een BV wordt een bv ook vaak vanuit fiscaal oogpunt gekozen. De winsten worden namelijk op een andere manier belast en ook als ondernemers een BV willen verkopen maakt het aantrekkelijker om dit vanuit de BV te doen. In deze blog leggen we je alles uit over de (belasting)voordelen van een bv.

Wanneer is een bv interessant?

Wanneer is een bv interessant? Dit is een veelgestelde vraag van ondernemers. Door de huidige wetgeving is in Nederland voor steeds meer eenmanszaken, maatschappen en vennootschappen onder firma interessanter geworden ingebracht te worden in een bv Een bv is al aantrekkelijk vanaf zo’n € 100.000 winst. Wanneer alle winst uit de onderneming nodig is voor levensonderhoud is de BV vanuit een financieel oogpunt vaak niet aantrekkelijk. Bespreek daarom altijd de mogelijkheden met uw relatiemanager.

Houd rekening met het feit dat in het eerste jaar er in de bv de nodige financiële druk kan staan op de liquiditeit. De inkomstenbelasting wordt meestal achteraf voldaan en via een bv moet ook de loonbelasting / vennootschapsbelasting vooruit worden betaalt. Als er dan nog oude Inkomstenbelastingschulden open staan, komen diverse belastingen samen en dat kan voor vervelende situaties zorgen.

De voordelen van een bv

Er hangen veel voordelen aan een bv. Een groot voordeel van de bv is dat het zorgt voor een scheiding tussen het privévermogen een het bedrijfsvermogen. Daarnaast kan de bv (door uitstel van belastingheffing) ook financieel voordeliger zijn. Door de juridische structuur zijn er echter nog meer voordelen:

1. Een bv heeft voor een ondernemer en de relaties meer uitstraling dan een eenmanszaak of VOF. Het kan de moeite waard zijn om bij veel winsten een N.V te overwegen, deze heeft nog meer prestige naar buiten toe omdat niet veel bedrijven deze structuur hebben en kan in de toekomst worden gebruikt als vrijgestelde beleggingsinstelling. De bv kan dus aast fiscaal ook een commercieel voordeel opleveren.

2. Bij een eenmanszaak zijn alle activiteiten daar binnen met het volledige privévermogen aansprakelijk. Door in een bv een scheiding aan te brengen tussen het bv- en privévermogen is er een beperkte aansprakelijkheid van toepassing. Let alleen wel op dat wanneer een financiering nodig is, banken graag een privé borg willen hebben en de Belastingdienst kan vaak (relatief eenvoudig) de privépersoon aanspreken. Hiermee kan de scheiding in de aansprakelijkheid dus troebel worden.

3. Doordat de bv een rechtspersoon is kan deze ook een hypotheek verstrekken voor bijvoorbeeld uw eigen woning. De rente kunt u onder voorwaarde redelijk zelf bepalen, het is in sommige gevallen zelfs mogelijk om tegen 0% een hypotheek te verstrekken. Voordeel is dat u de rente aan uzelf (de bv) zult betalen in plaats van aan de bank. Dit is een prettige en veilige manier voor uw vermogensopbouw.

4. De bv betaalt Vennootschapsbelasting (ook wel VPB genoemd) De percentages over de winst (16,5% – 22,55%) zijn lager dan de Inkomstenbelasting druk (ook wel IB-druk) namelijk maximaal 46%. Door gebruik te maken van deze lagere belastingdruk is er dus meer liquiditeit over voor groei en aflossing van schulden.

5. Wanneer er bedrijfsopvolging aanstaande is, is het via een bv structuur eenvoudiger en meestal kan dit zonder belastingheffing plaatsvinden.

6. Mocht je nieuwe eigenaren of aandeelhouders willen laten toereden wordt er geen belastingheffing over overdrachtswinst geheven.

7. In het geval van overlijden van de eigenaar heeft de bv geen financiële last van belastingheffing. De box 2 heffing kan worden doorgeschoven naar de erfgenamen. Vanaf 50 jaar kan een bv – mede hierom – aantrekkelijk zijn, ook al is dit vanuit de jaarlijkse fiscale heffing nog niet aantrekkelijk.

8. Besparing overdrachtsbelasting: bij verkoop van het bedrijf (of toe- of uittreding) is er bij een eenmanszaak of VOF soms overdrachtsbelasting verschuldigd, bij een bv is dit minder of vrijwel nooit het geval (tenzij in de bv enkel een onroerende zaak is ondergebracht).

De nadelen van een bv

Natuurlijk zijn er ook nadelen binnen een bv:

1. De kosten voor de accountant zijn hoger omdat je verplicht bent een jaarrekening te deponeren en die informatie moet gedegen worden opgesteld. Een accountant is geen overbodige luxe hierin maar deze zal een dossier moeten bijhouden om te kunnen controleren of alle informatie klopt en of je niet onnodig geld laat liggen. Een goede accountant verdient zijn kosten terug in het voordeel van de ondernemer.

2. We benoemden het al even maar zeker in het eerste jaar kun je liquiditeitsproblemen tegemoetzien door (tijdelijke) dubbele belastingen omdat de belastingdienst vaak voorlopige aanslagen oplegt

3. Wanneer je overgaat vanuit een andere juridische structuur moet je van tevoren goed inventariseren wat de kosten van deze herstructurering zijn. Let hier bijvoorbeeld op bij notariskosten maar ook aanvullende advieskosten van je accountant of financieel adviseur.

Wanneer is een bv fiscaal voordeliger?

Wanneer is het nu dan eigenlijk fiscaal voordelig(er) om naar de BV te gaan of voor de BV te kiezen bij de start van de onderneming? Dat hangt van veel facturen af maar kijkend naar de wetwijzigingen begin 2021 zien we dat een eenmanszaak fiscaal onaantrekkelijker wordt. Zo word de zelfstandigenaftrek nog verder versoberd en worden andere ondernemersaftrekken tegen een nog lager tarief aftrekbaar.

Wanneer er sprake is van een belastbare winst van € 150.000 in 2020 ligt daar ongeveer het omslagpunt wanneer de IB-onderneming niet meer fiscaal aantrekkelijk is ten opzichte van de BV-structuur. In 2021 ligt dit bedrag nog lager. Uiteindelijk is ook de hoogte van de toekenning van het loon en de privésituatie van de desbetreffende cliënt hierbij van belang.

Op January 24, 2023